Paddling med kajak i Färnebofjärden. Foto Daniel Bernstål.

15 tips på sommarutflykter i Gästrikland

Färnebofjärden. Foto Daniel Bernstål

1. Upplev Gästrikland från kanoten

Hyr en kanot och paddla ut i de fina kanotlederna i naturparadiset Smörnäs. En fin tur är att paddla från Smörnäs till bruksidyllen Oslättfors där du även hittar loppis och Bed & Breakfast. Andra fina paddlingsvatten hittar du i Färnebofjärdens Nationalpark, Gavleån och Pråmleden i Hofors. Läs mer på Naturkraft Gästriklands hemsida.


Axmar Brygga. Foto Lasse Halvarsson

2. Ta med picknicken till Engelska parken

Köp med en fika från orangeriet och bred ut picknickfilten i engelska parken. Paddla bland de gamla vraken i Axmar Blue Park eller strosa runt i bruket. Besök Bruksboden i Axmar och gå på bisafari. På havskrogen Axmar Brygga har du första parkett direkt vid strandkanten. Garanterad kulinarisk middagssuccé!  Ställplatser för husbil finns i området.

Klicka här för att läsa mer om Axmar Bruk.


Växtzon 4 i Valbo

3. Ha skoj på hoj

Hos Gävle Turistcenter hittar du underlag för cykelorienteringsaktiviteten Skoj på Hoj. Hyr en cykel och ta dig ut mot Valbo och stanna för en fika på Växtzon 4, en mysig handelsträdgård med trädgårdscafé. Ta en shoppingtur i Valbo Köpcentrum och Valbo Köpstad. Missa inte att cykla igenom vackra Mackmyra brukspark innan du vänder tillbaka till stan. Och på vägen hem kan du köpa med dig lokala delikatesser från Diléns och nybakt bröd från Kavlat & Klart.


Kusön. Foto Lasse Halvarsson

4. Upptäck en bit av kusten

I Norrsundet är ett besök i nyetablerade restaurangen och fiskbutiken Bergmans fisk i Saltharsfjärden ett måste. Gåsholma och Kusön är andra fina besöksmål längs med Jungfrukusten.


Boulognerskogen. Foto Daniel Bernstål

5. Hitta naturen i city

Gävles gröna lunga, Boulognerskogen, ligger centralt placerad i Gävle. Här finns ett stadsbad med plats för bad, grillning och beachvolley. Precis intill finns ett utegym och möjlighet till minigolf och frisbeegolf. Du hittar fina gräsytor i stort sett överallt där du slår dig ner på en filt, bänk eller vid strandkanten mot ån. Njut av en glass vid caféet i Boulognern och låt barnen leka av sig vid stora lekplatsen. Nära Boulognerskogen hittar du Elsas Coffeeshop med uteplats i bästa solläge. Till Elsas får du även ta med din fyrbenta kompis.

Om du promenerar Hälsans stig runt om i Boulognerskogen, gör gärna en avstickare till Valls Hage som är ett skogs- och trädgårdsmuseum. Prova även gärna någon av Gävles stadsvandringar.


Gråberget. Foto Britt Mattsson

6. Upplev Kustleden

​​​​​​Strosa hela eller delar av kustleden. Gör det som passar dig bäst för dagen. Missa inte sträckan förbi Gråberget med sin magiska utsikt. Köp med dig ett kast böckling från någon av rökerierna i området. Hyr en kajak eller ta ett bad vid Gammel-Anna. Fika, brunch och lättare måltider hittar du bland annat på Skärgårdskrogen Utvalnäs, Böna Café, Huseliiharen, Engeltofta och Engesbergs camping. För att läsa mer om Norrlandets kustled, klicka här.


Mountainbike Högbo bruk. Foto Daniel Bernstål

7. Testa mountainbike

Testa några varv på Sveriges bästa MTB-banor i natursköna Högbo Bruk. Här finns allt från nybörjarbanor till mer avancerade. Stanna kvar och upplev den fina bruksmiljön där det finns massor att göra. Minigolf, golf, paddling, vandring. Bo gärna kvar en natt på Högbo Brukshotell och upplev en härlig mat- och spaupplevelse. Ja, rent av Sveriges bästa stigcykling enligt Expressen. Ett annat bra MTB-ställe är Jädraås. Bo och må bra i STF Jädraås Herrgård från 1856. Ta ett morgondopp i Jädraån eller ett skogsbad längs Gästrikeleden under din MTB-tur. Vintertid finns skidspår och till Kungsberget åker du på bara 15 minuter.


Limön. Foto Daniel Bernstål

8. Missa inte vår skärgårdspärla

Boka din båtresa och ta Limöbåten till Gävles skärgårdspärla, Natura 2000-området Limön. Här kan du bada, promenera längs naturstigen, kolla in öns fyrar och ta en fika på det mysiga caféet. Vill du förlänga din vistelse kan du stanna över natten i någon av skärgårdsstugorna som finns att hyra på ön.

Klicka här för att läsa mer om Limön.


Hedesunda Camping. Foto Hedesunda Camping

9. Fiska i våra vatten

Det finns gott om fiskeställen i vårt Gästrikland. Passa på att göra ett stopp vid Hedesunda Camping, prisad som Europas mysigaste camping. Här erbjuds fiskemöjligheter i toppklass. Slå upp tältet eller bo bekvämare i stugor, valet är ditt! Nära Hedesunda Camping hittar du mysiga Taste of Africa för fika eller en bit mat. Andra fantastiska fiskeställen att besöka är forsarna i Gysinge, Testeboån och Billudden. Sen får du inte glömma bort fisket i Gavleån, mitt i centrala Gävle.


Krokiga smedjan i Gysinge. Foto: Johan Tunhult.

10. Vandra längs Gästrikeleden

Vandra Gästrikeleden och få massor av nya upplevelser. Närmast Gävle finns Hemlingby friluftsområde med Hemlingbystugans servering där du kan ladda upp eller vila. Tar du riktning mot Gysinge passerar du Färnebofjärden inklusive Naturum som under sommaren förlagt sin verksamhet utomhus. I Gysinge finns även Centrum för Byggnadsvård, ett brandbilsmuseum, ett café och en restaurang med orangeri samt en lanthandel.

Klicka här för att läsa mer om Gästrikeleden.


Hitta ut

11. Samla checkpoints

Gör en utflykt och samla checkpoints med hjälp av Hittaut-kartan. Ta dig iväg till fots eller hyr en cykel. Glöm inte att ta med dig take-awayfika från någon av våra lokala aktörer innan du hittar ut. Och tänk på att ta med dig skräpet hem från fikastunden. För allemansrätten gäller alltid att inte störa, inte förstöra - och att göra rätt!

Klicka här för att hitta ut


 

Stollgången. Foto: Entré Hofors

12. Utforska våra grottor och gruvor

Strax utanför Hofors på vägen mot Torsåker hittar du Storberget där man brutit järnmalm sedan medeltiden. Gör gärna ett besök i Stollgången. En av de mest fascinerade sevärdheterna inom Järnriket Gästrikland med en 265 meter lång tunnel som går rakt in i berget. På sommaren genomförs guidade turer. I närheten finns också ett pelargonmuseum och Gammelstilla bruk med sitt whiskydestilleri. Kanotleden Pråmleden passerar Gammelstilla och även Edsken med dess camping. Grottor hittar du i Kungsberg. Branterna, grottan och skogen bjuder på spännande naturupplevelser. Den längsta grottan är 25 meter lång och kallas ”Gillbergs ide”.


 

Sommarblommor på Wij Trädgårdar.

13. Följ Testeboån

Testeboån rinner diagonalt genom Gästrikland, från Åmot i nordväst till Gävle i sydöst. Däremellan passerar den bland annat Högbo och Ockelbo, med besöksmål som Högbo Bruk och Wij Trädgårdar. Följer du ån vidare så kommer du upp mot lugnet och stillheten i Åmot, där du bor lantligt och äter lokalt hos Stilleben Sweden. Hos Stilleben går du ner i varv och äter gott i vacker natur. Testeboån är klassad som vildlaxområde och har en stor stam av havsöring.


Björn. Foto Sara Wennerqvist, Wild Nordic

14. Spana efter björn

Tittut! Hos Wild Nordic får du en riktigt nära och spännande naturupplevelse. Här i Järboskogarna finns chans att se en livs levande björn eller två kika fram. Stanna över natten i Wild Nordics björngömsle.

Klicka här för att spana in


Golf. Foto Högbo Brukshotell

15. Spela golf i Gästrikland

Gästrikland erbjuder flertalet golfbanor inklusive Pay & Play. Hofors golfbana är utsedd till en av Sveriges vackraste golfbanor. Boka ett golfpaket och spela dig runt på banorna i Gävle, Mackmyra, Trebo, Högbo Bruk, Hofors och Älvkarleby.