Hemlingbybacken med lift och åkare i backen

Tips på sportlovsupplevelser

Sportlov i Gästrikland, en vinterupplevelse för hela familjen. Sportlovet är en härlig tid att komma ut och njuta av vintern. I Gästrikland finns det ett stort utbud av aktiviteter för hela familjen, både ute och inne.

Sportlovstips på vinteraktiviteter ute i friska luften

Åk skidor i längdspåret eller nerför pister. Ta en tur med långfärdsskridskor. Kanske vågar ni ta ett vinterbad? I Gästrikland kan ni göra allt detta. Ut och njut av vintriga aktiviteter och packa med en smarrig matsäck.

Tips! Gör egen varm choklad. Allt som behövs är en kopp valfri mjölkdryck, 2 tsk kakao och 2 tsk honung. Rör ihop och värm i en kastrull på spisen.

Isande, friskt och magiskt!

Vare sig ni tränar inför Vasaloppets alla varianter eller ej, här på det officiella Vasaloppscentret finns snösäkra spår från tidig höst och hela vintern igenom. Ta med egna skidor eller hyr dem på plats.

Heldag med skidåkning

När ni är tidigt på plats och snabbt uppe på toppen ligger pisterna orörda och väntar. Njut av en dag med sköna åk. När det emellanåt är dags för energipåfyllning och läge att knäppa upp pjäxorna finns flera restauranger och kaféer att glida in hos. 

Maxa matsäcken – mat du lagar över öppen eld

Packa matsäcken och ge er ut på äventyr. Låt gamla favoriter få sällskap av mat ni enkelt lagar över öppen eld.
Några tips på mat som hela familjen uppskattar:

 • Pinnbröd – en enkel deg som förbereds hemma. Degen lindas på en pinne och grillas över den öppna elden tills den fått fin färg. Njut sedan med smör, sylt eller honung.
 • Korv – en ”grillad med bröd” är en klassiker. Välj era favoriter och njut med klassiska tillbehör.
 • Kolbulle – som pannkaka med rimmat fläsk som steks i stekpanna direkt över elden. Servera med lingonsylt.
 • Marshmallows – grillade marshmallows är en vinnare för båda stora och små. Ät som de är eller mellan ett par kex och lite mjölkchoklad.

Njut av långfärdsskridskor - viktigt att tänka på

Att åka långfärdsskridskor är en naturupplevelse som bjuder på natur, fart och spänning. Men det kräver också respekt och kunskap. Säkerhet är A och O och något du aldrig får tumma på. All åkning sker på eget ansvar och egen risk och vi rekommenderar att du noggrant tar reda på isförhållandena innan du ger dig ut på isen samt att du har rätt utrustning med dig.

 • Ha med dig en ispik, skridskoåkarens känselspröt. Den fungerar också som balansstöd och hjälp vid stakning.
 • Isdubbar och visselpipa. Se till att isdubbarna och visselpipan sitter högt upp vid hakan så att du enkelt hittar dem.
 • Livlina som ska gå att kasta både från vaken och från isen utan att ta av ryggsäcken.
 • Använd gärna hjälm.
 • Ryggsäck att packa ner saker i, exempelvis klädombyte. Ryggsäcken är skridskoåkarens viktigaste flythjälp. För bästa flytförmåga packas innehållet vattentätt och den ska sitta rätt på ryggen med midjerem, bröstrem och grenrem för om man går genom isen.
 • Ha alltid med en mobiltelefon i ett vattentätt fodral.
 • Ta alltid reda på status på isen innan du beger dig ut.

Energifyllda och spännande aktiviteter inomhus

Utmana familjen eller vännerna på en bowlingmatch, njut några timmar i biomörkret, gör en hinderbana eller koppla av i poolen. Här har vi listat tips på allt detta och lite till.

Tips! Passa på att baka eller laga godsaker för hela familjen. Perfekt att göra tillsammans och kanske ta med att äta på olika utflykter.