Liten pojke sitter bredvid en sagofigur på en grön bänk mot en röd vägg

Upptäck barnens Gästrikland

Ta med familjen på sommaräventyr i Gästrikland. Res tillbaka till fäbodslivet, hälsa på skogens konung och klättra bland trädtopparna – Gästrikland är fullspäckat med aktiviteter för alla åldrar.  Här har vi samlat åtta familjevänliga aktiviteter och upplevelser för både stora och små barn.

Välkommen till en sommar full av glädje och upptäckter för hela familjen!

Karusell med åkare i luften

1. Furuvik

Känn fjärilarna kittla i magen! På Furuvik finns en värld fylld av upplevelser för alla åldrar. Kom nära djuren, svalka er i äventyrsbadet, träffa Pelle Svanslös & hans vänner och snurra dig yr på tivolit. Runda av din vistelse med en natt på det intilliggande Havshotellet. Sommarens roligaste äventyr väntar!

Furuviksparken

 


 

Älgar kliver i skogen

2. Älgparken i Ockelbo

I Älgparken i Ockelbo kan du träffa skogens konung på nära håll. Här kan du följa vandringsstråk intill älgarna i deras naturliga miljö. Ät matsäck vid grillplatsen eller köp en kaffe och glass i Glassboden. Här finns även en gårdsbutik med bland annat hundattiraljer och älgsouvenirer. Hela anläggningen är barnvänlig och till viss del tillgänglig för rullstol.

Älgparken

 


 

Kvinna utomhus mot en stugvägg

3. Nymmenåsens fäbodar

Prova på fäbodlivet på Nymmenåsen i Storvik. Nymmenåsens fäbodar är en pärla för både stora och små. Delta i aktiviteter och uppgifter som var typiska för fäbodbruket såsom att tova ull, baka bröd och hugga ved. Missa inte den guidade turen på onsdagar kl.10.00. Kossan Mjölkros har smitit iväg, och det blir barnens uppdrag att leta reda på henne.

Nymmenåsens fäbodar

 


 

Tågvagnen stillastående på en räls

4. Jädraås Tallås järnväg

Upplev tåg på gammalt vis. I Jädraås kan du åka ånglokståg på räls från 1900-talet första hälft i järnets och skogens land. Ett spännande sätt att uppleva forna tiders sätt att resa. Tågresan börjar i Jädraås, och tar cirka 80 minuter, tur och retur, inklusive 30 minuters uppehåll i Tallås där du kan fika på Café Mallet.

Kan familjen inte få nog av tåg? Missa inte nyrustade Järnvägsmuséet i Gävle!

Jädraås Tallås järnväg

 


 

Djur på en grön gräsmatta

5. Högbo Bruk

Högbo bruk kryllar av roliga aktiviteter för hela familjen. Här kan du spela minigolf, se på glasblåsning och äta glass på Högbo Qvarn. Har familjen spring i benen? Ta med barnen till lekparken Sigrids Hage, klättra i loket Styrbjörn och hälsa på kaniner, getter, ponnys och alpackor i smådjursparken!

Högbo Bruk

 


 

Barn och ungdomar klättar i en hinderbana bland trädtopparna

6. Högt och Lågt Gävle

Pirr i magen på hög nivå. På Högt och Lågt i Hemlingby finns flera olika höghöjdsbanor med ett brett urval av svårighetsgrader. Här har barn och vuxna lika roligt tillsammans i ett fantastiskt vackert område, endast 10 minuter från centrum. Packa med lite gott fika eller ät lunch vid Hemlingbystugan.

Högt och lågt

 


 

Stor vit tornbyggnad bakom en grön visningsträdgård

7. Wij Trädgårdar

På vackra Wij trädgårdar kan du gå på en riktig upptäcktsfärd med slingrande gångar, kojor och spännande fakta om trädgård, växter och djur. Här finns även en stor fin lekplats med rutschbana, klätterställning och gungor att släppa loss i. Badplatsen Wijdammen är alldeles intill om du vill ta ett svalkande dopp. Perfekt för äventyrslystna och leksugna barn med benen fulla av spring!

Barnens Wij Trädgårdar

 


 

Kor vilar på en grön gräsmatta framför en stor vit stenbyggnad

8. Naturum Färnebofjärden

Hälsa på Herr Bäver i sin hydda, lyssna på hackspettar eller njut av den vackra naturen i nationalparken. På Naturum Färnebofjärden får hela familjen lära sig massor om alla djur som finns i Dalälven och i Färnebofjärdens nationalpark. Med den brusande Dalälven och Gysinges fina bruksmiljö är Naturum ett besöksmål för hela familjen.

Naturum Färnebofjärden