Torsåker Bluegrassfestival. Två armar med festivalband

Torsåkers Bluegrass-festival

”Jag längtar verkligen varje år till första helgen i juli. Att på fredagen öppna portarna, känna doften av grillos, grönt gräs och solvarma träbänkar. Möta människorna, höra spelglädjen både från scen och från de spontana jammen. Att se ut över Torsåkers vackra vyer, känna samhörighet och den värme som omfamnar platsen. Det är viktigt för musiken, kulturen och för bygden. Det är viktigt för mig.”

Sommarbild på en tjej ute i naturen

Sedan 1984 har Torsåkers Bluegrassfestival genomförts första helgen i juli i vackra Torsåker. Den familjevänliga festivalen som är byggd av människorna som bor här, är ett naturligt avstamp för festivalsommaren.

Vid foten av de blånande bergen och med starka rötter som sträcker sig generationer tillbaka, har Torsåkers Bluegrassfestival sedan många år bjudit in till en helg fylld med musik, möten och upplevelser.

Festivalen arrangerades i många år på Gammelgården vid Lummerbacken, med vyer över Torsåker och kohagar inramade av lummiga björkar och tät granskog. Med tiden växte sig festivalen större och flyttades ner till Torsåker IP i byn, för att sedan hitta sin plats vid Tors Loge.

Idag drivs festivalen av eldsjälar som brinner för både musiken och för platsen. Föreningen är ideell, så även den tid, kraft och kärlek som läggs på genomförandet. Allt från att planera, organisera, till att bygga festivalområdet. Samarbete är en viktig nyckel och tack vare den samverkan vi har med förenings- och näringslivet i vår fina kommun kan vi varje år genomföra festivalen.  

Ett gott exempel är samarbetet med Torsåker IF som idag ansvarar för den populära campingen på idrottsplatsen. Detta har gett festivalen möjlighet att få växa ännu mer.

-Bluegrassfestivalen är ett naturligt inslag i en sommar i Torsåker och vi har besökare från hela landet, från norr till söder. Musiker, livsnjutare, unga, barnfamiljer och äldre. Något fantastiskt är ett par från Kanada som väljer att lägga sin semester här, just för festivalen. De kommer dagarna innan för att hjälpa till att bygga festivalområdet och har nu blivit en del i festivalfamiljen.

Det är precis det festivalen är, en familjefestival.

Välkommen till Torsåker, där alla kan umgås, spela och jamma under de grönskande björkarnas kronor i vackra sommarsverige.