About Limön
About Limön
About Limön
About Limön
About Limön

Om Limön

Limön är en idyllisk sommarö i Gävles skärgård som redan på 1800-talet besöktes som utflyktsmål. Här kan du bada, fiska, grilla vid rastplatser, vandra på naturstigen, se gamla och nya fyren och besöka caféet under sommartid. Föreningen Unga örnar tillhandahåller uthyrning av kanoter på Limön.
Du kan också övernatta i någon av stugorna som finns för uthyrning.

Information

Det gamla fiskeläget på Limön lever upp då sommargästerna kommer till ön. Hit går det båtturer under sommaren. I hamnen finns gamla sjöbodar och bryggor. Det finns tre badplatser på ön, Kalkudden, Scoutviken och Tärnviken.

Namnet Limön kommer av det fornnordiska och engelska ordet lime som betyder kalk. På grund av den kalkrika jorden och ett bra klimat är flera växter på ön unika och det finns ett rikt fågelliv.

Sommartid kan du åka turbåt från Södra skeppsbron till Limön. Turbåten stannar vid Residens Engeltofta som erbjuder konferens, boende, restaurang och havsbad. Vissa båtturer går också till Furuvik och där finns en djurpark, ett tivoli, ett äventyrsbad, konserter, ett flertal restauranger och flera möjligheter för övernattning, till exempel Furuviks havscamping.

Kommer du med egen båt? Insegling i enslinjer och längs prickad led. Kajen innanför udden är till för turbåten. Gästplatser finns vid de två flytbryggorna. Djupet vid den inre bryggan är begränsat. Hamnen är skyddad för alla vindar. Dricksvatten finns vid caféet.

Naturen präglas av den kalkrika jorden. Det finns många olika växter på ön och vissa arter har sin nordligaste växtplats här. Det finns en naturstig med informationsskyltar om djur och natur på ön.

OBS! Var rädd om naturen. Gå varsamt längs stigarna och lämna träd, buskar och mossor orörda. Håll hunden kopplad och gå inte nära fågelbon med hänsyn till fåglarna. Det är endast tillåtet att elda på avsedda grillplatser.

Kortfakta

  • Husdjur tillåtna
  • WC
  • Barnvänligt
  • Naturnära
  • Handikappanpassat
  • Skogsmiljö
  • Vid kusten
  • Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter