Mat från Högbo Brukshotell Restaurang. Foto Högbo Brukshotell.

Linda Elverstig

Det goda Gästrikland- Linda tipsar!

Genom sin roll som koordinator på föreningen MatVärden har Linda koll på den lokala maten i Gästrikland. Hör henne berätta mer om sina personliga favoriter och få tips om både gårdsbutiker, restauranger och kaféer.

Linda Elverstig plockar röda äpplen från träd i grönt

Mat är livet! Så att lägga upp en dag utifrån att äta gott och handla lokala delikatesser är en maxad dag för mig. Missa inte att åka till Diléns i Valbo. De har flera produkter som de själva producerar som de dessutom har vunnit flera medaljer för i SM i Mathantverk. Ett annat tips är att besöka Berglunds i Kungsgården. De odlar eget spannmål, har egen kvarn och eget bageri. Ta en fika och köp med deras fina produkter hem! Mitt favoritkafé i Gävle är Épi bageri & café, som enligt mig har stans godaste bröd. De har dessutom goda värmande soppluncher varje vardag med goda tillbehör. Här kan du också hitta fint mathantverk som ostar från mejeriet i Högbo och marmelad från Kajsas Gröna.

Högbo bruk är ett av Gästriklands måsten när det gäller mat. Allt som produceras här finns att äta på restaurangerna i området och att köpa i den helt nya Högbo Gårdshandel med deras produktion av mathantverk. Här finns eget mejeri, charkuteri, bageri och grönsaksförädling. De har vunnit flera medaljer i SM i Mathantverk för olika ostar och charkprodukter. Här finns också egna odlingar av grönsaker, djur och egna bikupor m.m. Missa inte heller när Högbo har sina marknader speciellt inte de populära eldkvällarna i slutet på november och början på december. De avslutar året med en populär och matig julmarknad.

Hav och båt vid Bönan. Foto Daniel Bernstål.

Förutom det fantastiska matutbudet är det bästa med Gästrikland för mig att jag kan välja på det stora utbudet av kultur. Arrangemangen och evenemangen är många både inom teater, musik, stand up, dans, film, konst och litteratur. Själv planerar jag att besöka litteraturfestivalen Gävlit.

Gävle som stad har allt man behöver och runt om i landskapet finns mycket att upptäcka. Både stränder, skogar, vandringsleder och sjöar. Jag bor i centrala Gävle men längtar för det mesta ut i naturen. Att promenera i Boulognern är bland det bästa med city. Men jag åker också gärna upp till Hemlingby som jag tycker väldigt mycket om året runt. Att bara ta med sig en god picknic eller fika och slå sig ner och njuta av både mat och natur, det är lyx för mig. Det finns ett gastronomiskt Gästrikland som är väl värt att upptäckas. Matarvet som till stor del bottnar i fiskekulturen längs hela Jungfrukusten bygger mycket på strömming tillagad på olika sätt. Flera fiskare är fortfarande aktiva längs kusten. Bergmans i Saltharsfjärden har skapat ett besöksmål med rökeri, butik och restaurang. Vill man handla av dem i Gävle så brukar de stå på torget på varje fredag, jämna veckor på fredagar i Ockelbo och i Sandviken på torsdagar. Sikviks Rökeri brukar också stå på torget i Gävle, de är kända för sin goda pepparlax. I Bönan och Utvalnäs finns också flera rökerier. Bönaböckling är begrepp som är vida känt.

Lindas lista:

 • Högbo: Jag älskar Högbo bruk! Maten på hotellet och allt som förädlas på bruket. Ostar, chark, tunnbröd, marmelader m.m. Missa inte de helt galet goda prinskorvarna, finns att köpa frysta. Högbo Qvarn är mysigt att fika på vid vattnet.  Älskar att åka hit och promenera och bara njuta av miljöerna på bruket och i skogen.
 • Valbo: Diléns Saluhall – ligger lite hemligt till i Valbo, men missa inte deras fina utbud av sitt eget prisbelönta mathantverk och andras utvalda produkter.
 • Överhärde: Mysigt fik hos Växtzon4. Här hittar du gott fika och luncher som avnjuts i växthuset. Här kan man också lämna in sina äpplen för mustning och få dem i bag in box. (Hela oktober, man bokar tid innan)
 • Gävle city: Épi Bageri och café. En klass för sig.
 • Kungsgården: Berglunds Bageri - från ax till limpa. Familjen Berglunds kafé och bageri. De odlar spannmål som de maler i egen kvarn och sen bakar de på eget mjöl. Deras mjöl kan du också hitta på Alternativboden lyktan i Gävle.
 • Norrsundet: Bergmans Fisk Saltharsfjärden. Fiskarfamiljen Bergman har skapat en fiskrestaurang precis vid havet. Deras rökeri och butik ligger också där. Bergmans tog hem alla medaljer i fiskklasserna i SM i Mathantverk 2021. Bäst i Sverige alltså! Missa inte att smaka deras prisade mathantverk.
 • Gysinge: Köp med dig klassiskt kaffebröd eller smörgåsar från Lundgrens bageri och ta med ut på din utflykt i Färnebofjärdens Nationalpark.
 • Brynäs: På Atlasgatan 1 finns en av Gävles coolaste restauranger. Salt Studio. Känns som man har rest till Köpenhamn och hittat stans hippaste lunchställe. Så här kan det se ut på menyn: ROSTBIFF, SELLERI, TONFISK, BENMÄRG. Här kan du dessutom köpa med dig goda hantverksostar från när och fjärran.

   

Världens godaste smaker i Gävle

 • Godaste snabbmaten- Amo Safwans kiosk vid Dalapalatset.Här får du mat lagat med kärlek om råvarorna. Frasiga och goda falaflar, kebab- och kycklingrullar i gott bröd med Amos såser. Han gör det mesta själv från grunden och klämgrillar rullarna så de blir extra frasiga och goda.
 • Maria Bonita Tortilleria. Äkta mexikansk mat! Tortillabageri i Gävle som serverar fräsch och genuin tex-mex.
 • Le BÔN. Alltid god mat, alltid bra service. Team Le BÔN skapar ett mini Paris i Gävle med härlig stämning på köpet.
 • Neo Neo bjuder på asiatiska smaker från japanska och koreanska köket och erbjuder dessutom fantastiska drinkar. De har också väldigt bra luncher där du kan njuta av en vällagad ramen.

 

Följ mig på Lindas Matresa på Instagram och Facebook.

Se också MatVärdens Facebook och Instagram

Och på MatVärdens hemsida hittar du Gävleborgs utbud av lokal mat.

Några av Lindas favoriter