Vandring och friluftsliv är något som Joakim Helmbrants hjärta klappar hårt för. Allra helst i Gästrikland, på hemmaplan. Joakim var under många år engagerad som ordförande i föreningen Gästrikeleden. Läs hans egna ord om landskapet med lite av varje, och ta del av hans bästa vandringstips.
Gästrikland har lite av varje. Dalälven i söder, som på sina bredaste ställen har nästan en mil till andra stranden. Man skulle kunna hälla i samtliga av de där Halländska åarna man fick traggla i skolan utan att märka någon skillnad. Inte bara en kustlinje, utan två - en som är nu och en som var för 12000 år sedan och numera kan ses på olika ställen flera mil från nuvarande kust. Mycket skog med underbara skogstjärnar. Ett slätt landskap i sydost och ett kuperat i väst. Här möts Norrland och södra Sverige.
Alla platser är unika på sitt sätt, så även Gästrikland. Det gäller bara att själv se det unika. Att ta sig tid till att se det unika. Många av upplevelserna finns ute i naturen. Kontrasten mellan det av människan konstruerade och det naturen själv gjort. Kontrasten mellan det som en gång varit och det som finns nu. Gamla nedlagda bruk och moderna industrier. Fäbodar och städer. Rester efter kolframställning och stora serverhallar.
Jag är gärna i skogen ensam eller med min hund. Det finns gott om skog här och den är alltid nära. Vandringslederna är i bra skick för det mesta. Att vandra alldeles själv i skogen eller tillsammans med andra ger mig både ro och tid för eftertanke. Det är lätt att hitta också, tack vare Naturkartan.
Ska man besöka bara ett ställe så är det Ol-Larsbergen väster om Ockelbo. Vandra gärna Häståsslingan som passerar Ol-Larsbergen. Ol-Larsbergen är en geologisk formation som uppkom när inlandsisen drog sig tillbaka. Man får nästan en overklighetskänsla när man går där.