Gysinge Herrgård. Foto Johan Tunhult.

Grönskande framtid för Gysinge Herrgård

Hotellchef Elisabeth Nilsson framför vit byggnad i Gysinge. Foto: Johan Tunhult.

Under 1800-talet utvecklades Gysinge till det största järnbruket i Gästrikland. Vackra arbetarbostäder i sten från 1860 kantar grusvägarna på området. I dag drivs olika verksamheter i husen och länge ägde PRO brukets stora herrgård, men under hösten 2021 stod det klart att Jula Hotell tar över som fastighetsägare från och med januari 2022.

De nya ägarna spår en grönskande framtid för herrgården, som ligger mitt i Färnebofjärdens nationalpark, fylld av lövskog och älvängar. Delar av den 27 mil långa Gästrikeleden passerar Gysinge och nationalparken, så en vistelse på Gysinge Herrgård kommer naturligt att kretsa kring vandring och naturliv. Man kommer att erbjuda vandringspaket, kurser i hur man vistas i naturen, och matlagning utomhus tillsammans med hotellets kockar.

Den nytillträdda hotellchefen, Elisabeth Nilsson, trivs som fisken i vattnet:

– Det var vinter när jag kom hit men jag blev ändå helt tagen av miljön. Jag tog in allt, läget vid älven, herrgården och de sjutton omkringliggande byggnaderna – även täckt av snö var det så vackert så jag fick nypa mig i armen.

I herrgården finns 67 hotellrum och arbete med att färdigställa en hotellsvit pågår. Målet är också att återskapa några av herrgårdens tidigare anläggningar. Orangeriet som idag huserar en restaurang var ursprungligen ett växthus, men badhuset från mitten av 1800-talet ska återfå sin ursprungliga funktion. Man planerar utegym, relaxavdelning med badtunnor, och möjlighet att kallbada utomhus under vintern. För att inte nämna café, picknickluncher och grillkvällar vid Dalälven, det välkända vattendraget av vilket Färnebofjärden är en del.

– Man blir lugn och får återhämtning här ute. Vi märker ofta att gästerna som kommer ut hit är lite stressade, men efter en stund ser vi hur de landar i det här naturtempot som vi brukar kalla det för.

Krokiga smedjan i Gysinge.

– Maten ska vara en upplevelse med fokus på närproducerade och svenska råvaror. Vi arbetar även mycket med värdskap och vill att gästerna ska känna att vi lägger passion och hjärta i det vi gör, att vi ser alla gäster och deras behov, säger Elisabeth.

I en av byggnaderna på området drivs också nanobryggeriet Gysinge Bryggeri som ordnar ölprovning och förser restauranger med lokalproducerad öl. Sammantaget bidrar de olika verksamheterna och den fantastiska naturen till att göra Gysinge till en fantastisk plats som skänker lugn och återhämtning till de gäster som väljer att spendera tid där.

Läs mer om Julas övertagande av Gysinge Herrgård:

https://www.arbetarbladet.se/2022-04-28/anrika-gysinge-herrgard-har-fatt-nya-agare-en-spannande-resa-framfor-oss

https://www.besoksliv.se/nyheter/gysinge-ska-bli-ett-vandringsmecka/