Gammelstilla Bruk
Fikaplats vid sjön
IMG_0649red.JPG
Fikaplats vid sjön
Ruin
Café och teater

Gammelstilla bruk

Mitt i järnriket finns en äkta bruksidyll som har namnet Gammelstilla. Gammelstilla bruk med anor från 1650-talet bjuder på en lång historia av järnhantering och framtidsdrömmar. Ni kanske har hört talas om det lilla whiskydestilleriet, eller Spökön som bara visar sig ibland eller stannat till på en genomresa, tagit en tur på flotten och fått höra historien om storgäddan i nedre dammen som äter tomater.

Information

Den första stångjärnssmedjan grundades på 1650-talet. Här fanns god tillgång på skog och vattenkraft och avståndet var också lagom från masugnarna i Torsåker. I mitten av 1700-talet styrdes bruket med fast hand av ”Fru principalinnan” Anna Christina Mackeij.

Under 1800-talet expanderade verksamheten. Då byggde man en ny smedja, en egen masugn och en mekanisk verkstad. Under denna tid påbörjade man även ett bygge som var tänkt att bli en herrgård, alldeles vid sjön nedre dammen, men i och med att verksamheten upphörde omkring 1914 och Gammelstilla övergick till att bli ett jord- och skogsbruk står det nu en byggnad som går under namnet Tegelmagasinet.

Mitt i Gammelstilla hittar du destilleriet Gammelstilla Whisky med de välrenommerade ”Isak Mackey” och ”Jern”, whisky som andas brukets historiska vingslag. Varför inte boka in en provning? www.gammelstilla.se

Gammelstilla café som drivs av Lena Holmstedt erbjuder mat och fika i genuin bruksmiljö under sommaren. Det är även här du kan boka in en tur på flotten. För mer öppettider och information om mer aktiviteter kika in på hennes hemsida www.gammelstillacafe.se

I Stångjärnssmedjan spelar ATF Tors Hammare teater under sommaren. För mer information om föreställningen kan ni kontakta turistbyrån Focus eller hitta evenemanget på www.visithofors.se

Med fina lokaler, generösa parkeringar och ställplatser för husvagn och husbil är detta en plats perfekt för dig som bara vill stanna upp i härlig natur eller för dig som vill bjuda in till festligheter i genuin bruksmiljö. Gammelstilla erbjuder något för alla sinnen.

När du är här vill vi passa på att tipsa om Bredmossen som finns bara några kilometer från Gammelstilla. Bredmossen är ett Natura 2000-objekt med värdefull natur och här hittar du bland annat en förhistorisk arbetsplats för järnframställning, jättegryta, klapperstensfält.

Gammelstilla tillhör Hofors kommun och ligger beläget mellan Torsåker och Gysinge, ca 1,5 timmes bilfärd från Arlanda.

Kortfakta

  • Sommar
  • WC
  • Naturnära
  • Sjönära
  • Skogsmiljö
  • Låg

Kontaktuppgifter

Karta & vägbeskrivning

Gammelstilla ligger 13 km sydost om Torsåker, 29 km söder om Sandviken och 28 km norr om Gysinge. Skyltad avfart från väg 272, Tidernas väg.