En bulle värd en omväg

Där Bönavägen ringlat klart är havsdoften salt och skärgården påtaglig i det gamla fiskelägret Bönan. Idag är det fortfarande ett uppskattat utflyktsmål för såväl lokala som långväga gäster. Här ligger mysiga Böna Café som året runt erbjuder en genuin miljö att koppla av i, med en fika och enklare rätter efter säsong. 

Bönan var, en gång i tiden, ett populärt rekreationsområde dit Gävleborna tog ångbåten för att koppla av på hotell och med kallbad. För dig som uppskattar sekelskiftets charm med mycket snickarglädje lär du inte bli besviken om du utforskar området. Norrlandets kustled går via Bönan och sträcker ut sig över 15 km där du själv kan välja om du vill gå hela eller delar av leden.

Konditor lägger upp bullar

Böna Café har sitt arv från det egna bageriet i centrala Gävle där man bakar matbröd och fikabröd från tidig morgon för leverans och servering till caféet. Man sätter stor stolthet över de lokalt producerade produkterna och råvarorna. Efter tillgång finns bland annat den kända bönaböcklingen på menyn från den lokala fiskaren Sture Nordin. Och deras havtornsbulle förstås.

Tre personer fikar utomhus sittande vid ett bord

Längs hela Gästriklands kuststräcka är även havtornsbuskar är ett säkert inslag. Deras syrliga, c-vitaminrika och gyllenskimrande bär är en riktig vitamininjektion. Smakar du ett bär direkt från busken är det surt så att kinderna stramar men i saft, sylt eller marmelad är de utmärkta. Och i bullar.

Att äta en riktigt perfekt gräddad bulle är en upplevelse som man inte glömmer i första taget. Men vad händer om man adderar havtorn undrar du? Det blir en resa av smaker och dofter som tar en till en plats där njutning och välbehag är det enda som räknas. Det är en stund av ren glädje och en påminnelse om de små, enkla sakernas förmåga att skapa stor lycka. Vi skulle verkligen vilja påstå att detta är en bulle värd en omväg.