cbis:1997608

Billudden

Rundslipade stenar och orangelysande havtornssnår vid ett bländande, brusande eller dånande hav!

Information

Vid Billudden går Uppsalaåsen ut som en långsträckt udde i havet. Udden bjuder på ett vackert och unikt landskap med spännande växter och geologi.

Billhamn, ett gammalt fiskeläge, ligger ca 3 km ut på Billudden. Dessa kilometer går du längs en smal grusväg som kantas av lummig grönska med många vanliga och ovanliga växter I Billhamn finns en vik och runt viken ligger gamla fiskestugor. Stugorna är privata, så visa hänsyn till de som bor där. Här finns även en toalett, en grillplats och en fiskebrygga som alla är anpassade för att vara tillgängliga för alla. Hårdgjorda vägar utan branta lutningar ska göra det möjligt att ta sig fram med såväl rullstol som rollator. För de som har svårigheter att röra sig finns även en parkering i Billhamn (se vidare beskrivningar för respektive anordning här i Naturkartan).

Men för dig som kan och orkar är det väl värt att ta sig ända längst ut. Följ då den 1,8 km långa Vattenstigen som utgår från Billhamn. Stigen leder dig längs klapperstensstränderna ut till Billskaten, Upplands nordligaste punkt, och tillbaka. Här utanför ligger havet öppet så långt ögat når. På vägen tillbaka passerar du ett stentorg, ett tecken på den pågående landhöjningen som här är stor, ca 70 cm på 100 år. Stränderna kantas av havtornsbuskar som under hösten gör Billudden ännu vackrare med sina orangea bär.

Letar du lite bland de röda kalkstenarna på stranden hittar du fossil av utdöda bläckfiskar och trilobiter. Men tänk på att Billudden är ett naturreservat och att du inte får plocka med dig stenar hem.

I Billuddens naturreservat ligger också Rullsands havsbad och camping.

Särskilda regler gäller i naturreservat, klicka på länken till föreskrifterna för att läsa mer.

Förvaltare: Länsstyrelsen. Rullsands havsbad och camping förvaltas av Upplandsstiftelsen.

Område
Naturnära Vid kusten
Kontaktuppgifter