cbis:1454344
cbis:1454344

Alternativboden Lyktan

Alternativboden Lyktan är en ideell förening som driver en butik i centrala Gävle. Den startades 1986 av ett tiotal freds-, miljö- och solidaritets- föreningar, samt enskilda personer i Gävle. Vi vill vara med att skapa ett ekologiskt samhälle och en rättvisare värld.

Självtillit & Solidaritet ser vi som två sidor av samma sak. I grunden handlar det om att gemensamt tillgodose våra behov av mat, kläder, boende, gemenskap, trygghet och skapande utan att utnyttja andra individer, grupper eller kommande generationer.

I det Resursbevarande samhället är människan medveten om sin plats i det ekologiska systemet och använder naturens tillgångar skonsamt.

Alternativboden Lyktan är ett arbetskooperativ, vilket innebär att medlemmarna på något sätt aktiverar sig i föreningens arbete.

Butiken
Alternativboden Lyktan är en butik som säljer lokalproducerade, miljömärkta, rättvisemärkta, klimatsmarta varor. I sortimentet finns tex: ägg från österfärnebo, bröd från Kungsgården, honung från Rogsta, rapsolja från Mårdäng, kaffe, te, choklad, leksaker, böcker & tidsskrifter samt mycket mer.

Jungfruolja från Palestina
Oljan är en kallpressad, fruktig olivolja med aningen pepprig eftersmak och hög kvalité. Den kommer från sluttningarna kring Tulkarem, Qualkilya och Salfeet på Västbanken. Genom att sälja oljan - och genom att köpa den - visar vi, i praktisk handling, att palestinierna inte står ensamma i sin kamp. En flaska innehåller 75 cl.

Välkommen in i butiken.

Kontaktuppgifter